Bloggen /Let guide til rengøring af emhætte: Sådan sikrer du dig et fedtfrit filter

Let guide til rengøring af emhætte: Sådan sikrer du dig et fedtfrit filter

Emhætten er ikke altid den første ting man tænker på, når køkkenet skal gøres rent. Den er dog en vigtig komponent i at undgå, at køkkenet lugter af stegt bacon ugen efter du har spist din lækre carbonara. Det anbefales generelt, at emhættefilteret bliver rengjort cirka hver tredje måned. Så tænker du sikkert: “Hvordan renser man så sådan et emhættefilter?”. Frygt ej; nedenfor finder du nemlig en guide til hvordan du let kan holde din emhætte skinnende og sugeevnen intakt så længe som muligt.

blog-image

Produkter, du skal bruge:

  • Rengøringsmiddel, gerne almindelig sulfo
  • En stor balje eller vask til filtrene
  • Mindre spand til vand og sæbe
  • En brugt tandbørste
  • To viskestykker eller karklude, der må få fedt på sig
  • En gyde eller elkedel til at koge vand

 

Når du har rengjort din emhætte, kan du med fordel booke en Happy Helper til at gå i bund med resten af dit køkken, så alt står som nyt.

Happy Helpers fem trin til nem rengøring af emhætte:

Nu må vi til det; her er vores ni trin til at rense dit emfang:

 

  1. Sikr dig, at emhætten ikke lige er blevet brugt
  2. Sæt vand over til kog
  3. Kobl strømmen fra emhætten
  4. Tag dækket af dit emfang
  5. Fjern filteret
  6. Fyld din balje eller vask med kogende vand og lidt rengøringsmiddel
  7. Læg dit filter i blød
  8. Fjern fedtrester med brugt tandbørste og viskestykke/karklud
  9. Sørg for, at alle elementer er tørre inden du samler emhætten igen
  10. Saml emhætten

Trin 1: Sikr dig, at emhætten ikke lige er blevet brugt

En nyligt brugt emhætte kan være utroligt varm, da den indeholder en ventilator, som drejer meget hurtigt rundt om deres egen akse. Derfor vil det ikke just være en fornøjelse at skille ad og rense emhætten umiddelbart efter brug.

Trin 2: Sæt vand over til kog

Hvis du har et hurtigt vandkogningsaggregat, kan du eventuelt gøre dette senere i processen. Det er dog vigtigt, at du bruger kogende vand når du skal lægge emhættefiltrene i blød. Dette er fordi du derved undgår eventuelle bakterier fra vand, der ikke er varmt nok. Lunkent vand kan indeholde bakterier, som i de værste tilfælde kan lede til legionærsygdom og andet. Derudover får du bare en meget renere emhætte hvis vandet er varmt nok.

Trin 3: Kobl strømmen fra emhætten

Dette trin giver vist sig selv. Det er endog vigtigt at få sagt. Det er ikke sjovt at få stød når du står og skal skille din emhætte ad. Hvis du ikke umiddelbart kan finde et stik til at koble strømmen fra, anbefaler vi dig at kigge i den medfølgende manual.

Trin 4: Tag dækket af dit emfang

Det er ikke alle emhætter, der har et dække, men hvis du har et emfang vil det oftest være tilfældet. Et emfang har et fang eller en tragt, som leder osen op i selve emhætten. Her er der oftest at finde et dække som almindeligvis vil blive meget fedtet efter et par måneders brug. Sørg derfor for, at du får vaske dækket godt ned, når du er i færd med at skrubbe resten af emhætten.

Trin 5: Fjern filteret

Alt efter om du har en Siemens-, Silverline-, en IKEA-emhætte eller noget helt andet, vil der være forskellige metoder til at fjerne filteret fra emhætten. Her anbefaler vi at kigge i den manual, du fik med fra din forhandler. Det er dog under alle omstændigheder vigtigt, at filteret bliver fjernet og rengjort grundigt, da filterets renhed er en af de vigtigste faktorer i din emhættes ydeevne samt levetid.

Trin 6: Fyld din balje eller vask med kogende vand og lidt rengøringsmiddel

Sørg for, at du har nok vand til at dække filteret. Vi anbefaler at bruge almindeligt opvaskemiddel, da det er fremragende til at opløse fedt. Du behøver ikke at bruge specielt meget.

Lav samme slags opløsning i en mindre spand – denne vil være til rengøring af selve emhætten og dækket, hvis du har sådant ét.

Trin 7: Læg dit filter i blød

Filteret skal lægges i blød sådan, at det er helt dækket af vandet. Vi anbefaler, at du gør dette flere gange med rent, kogende vand, alt efter hvor fedtet filteret er.

Image by rawpixel.com

Trin 8: Fjern fedtrester med brugt tandbørste og viskestykke/karklud

Brug først din klud, som du har vredet op i din opvaskemiddelsoplsøning til at vaske de stationære elementer af for fedtplamager. Herefter anbefaler vi at bruge en gammel tandbørste til at skrubbe grundigt de steder, hvor der stadigvæk er fedtrester til stede. Dette skal helst gøres samtidig med, at dit filter ligger i blød.

Trin 9: Sørg for, at alle elementer er tørre før du samler emhætten igen

Det er vigtigt, at alt er tørt før du igen samler din emhætte. Det er det fordi der i så fald kan risikere at ligge små pytter vand og samle sig. Det er hverken godt for metallet eller duften i køkkenet når det engang går hen og bliver “dårligt”.

Trin 10: Saml emhætten

Sidst, men ikke mindst, skal du samle emhætten igen. Her burde der ikke opstå de store komplikationer, da det højst sandsynligt er cirka samme proces, som da du skillede den ad (selvfølgelig bare omvendt).

 

En anden let måde, at få rengjort din emhætte er, at booke en Happy Helper til at gøre det. Herved kan du også spare værdifuld tid i din weekend (hvor vi går ud fra, at du kaster dig i færd med, at rense din emhætte).

 

Her er de oftest stillede spørgsmål (og svar) til hvordan man gør sin emhætte ren:

Der er nogle mere generelle spørgsmål til vask og vedligeholdelse af emhætter. Dem forsøger vi at svare så fyldestgørende som muligt på her.

Hvor ofte skal en emhætte rengøres?

Vi anbefaler, at man som udgangspunkt vasker sin emhætte en gang hver tredje måned, men alt efter dit temperament, kan det gøres helt op til hver måned. Det er dog i sidste ende helt op til dig. Du bør blot være opmærksom på, at emfangets levetid markant øges ved at holde den ren i så stort omfang som muligt.

Hvilke rengøringsmidler skal man bruge?

Der er mange skoler inden for rengøring generelt. Nogle mener, at der skal bruges en masse forskellige produkter for at komme helt i bund. Her er vi nok mere i den gammeldags skole. Vi anbefaler bare at bruge kogende vand og lidt opvaskemiddel. Hvis det står rigtig grelt til, kan du eventuelt lægge dine filtre i blød i en opløsning med lidt natron eller bagepulver.

Skal man skille emhætten ad for at gøre den rent?

For rigtigt at få emhætten ren, bliver den nødt til at blive skilt ad. Det er fordi man må helt op i ventilatoren og ind i filtrene for, at det gør en forskel i emhættens ydeevne.

Er der nogle genveje?

Der er ikke de store genveje. Jo oftere det gøres, jo mindre fedt samler der sig selvfølgelig. Du kan dog hyre en Happy Helper til at hjælpe dig. Sørg her for at sikre dig, at vedkommende har styr på rengøring af emhætter.

happyhelper.dk