Bloggen /Happy Helpers 9 gode råd til rengøring af diverse skærme – sådan kommer du let af med fedtfingre

Happy Helpers 9 gode råd til rengøring af diverse skærme – sådan kommer du let af med fedtfingre

Du kender sikkert situationen: Du har været på arbejde hele dagen, du har været igennem samtalen med dit barn om hvad dagen har budt på af lege og hvad der er sket i skolen. Nu har barnet fået lov til at låne din iPad eller computer til at spille lidt på før aftensmaden. Du får den tilbage fuld af fedtfingre. Her bringer vi dig 9 lette tips til at rengøre diverse skærme – uden at det nye Samsung TV tager skade.

blog-image

 

 

Vores 9 tips til at rense dine forskellige skærme i huset

 

  • Køkkenrulle og t-shirten er ikke vejen frem
  • Tør skærmen af med en mikrofiberklud
  • Hvis muligt, brug kun en tør klud
  • Varmt vand giver for det meste resultater
  • Skærmrens kan gøre underværker
  • Du kan let lave din egen skærmrens med opvaskemiddel og vand
  • Aldrig spray direkte på skærmen
  • Undgå at fjerne genstridigheder med et skarpt objekt
  • En lille dåse luftspray kan være rar at have ved hånden

En fedtet skærm kan være super distraherende når du sidder og skal koncentrere dig. Det er dog nok så svært at slappe af i beskidte omgivelser. Derfor kan det være en idé at lette din hverdag ved at booke en Happy Helper til at hjælpe dig med den ugentlige rengøring.

Køkkenrulle og t-shirten er ikke vejen frem

Vi vil først og fremmest komme ind på hvad der er vigtigt at undgå når det kommer til at rengøre dine skærme. En computerskærm i vores tid er en del mere sårbar end hvad man normalvis ville sidde med førhen. Et lille sandkorn eller andet ujævnt materiale kan ridse din skærm bare efter at have tørret den af en enkelt gang. Derfor foreslår vi, at du undlader at bruge din t-shirt til at tørre den over med. Det samme gælder for køkkenrulle som ellers virker blødt nok. På det mikroskopiske niveau er køkkenrulle nemlig meget grovere end man skulle tro. Køkkenrullen kan altså ende med at have samme effekt, som havde du tørret din fjernsyns- eller computerskærm over med sandpapir.

Tør skærmen af med en mikrofiberklud

I tråd med vores forrige tip vil vi altså anbefale i stedet at bruge en mikrofiberklud til at tørre skærmen på din Mac af med. En mikrofiberklud er, som navnet indikerer, meget fin i fibrene- også på et mikroskopisk niveau. Du har højst sandsynligt modtaget en sådan i kassen da du købte mindst en af dine skærme. Hvis ikke du kan finde en i huset, kan du eventuelt købe én her.

Hvis muligt, brug kun en tør klud

Langt det meste af støvet kan fjernes med en tør klud. Det er en god idé som udgangspunkt ikke at bruge vand til at rengøre især tv-skærme og computere, da der kan risikere at trænge vand ind i selve displayet. Det kan ske hvis du kommer til at trykke for hårdt på skærmen eller hvis der er for meget vand på kluden, som så lægger sig ned i hjørnerne af skærmen. Alt det kan du undgå hvis du som hovedregel bruger en tør klud til rengøring af fladskærme.

 

Varmt vand giver for det meste resultater

 

Det kan virke oplagt at tage fat på den almindelige glasrens; det er bare ikke en god idé, da den kan være et nøk for stærk til en fjernsynsskærm. Derfor anbefaler vi i stedet at bruge varmt vand til at rengøre skærmen. Her er det vigtigt at kluden er vredet grundigt op, så der ikke kan dryppe vand ned i renderne af skærmen. Det vil i langt de fleste fjerne både støv og indtørret snavs.

Skærmrens kan gøre underværker

 

Der følger ofte en dåse skærmrens med når du køber et nyt fjernsyn. Det kan være utroligt effektivt hvis der fortsat er genstridigt snavs eller nikotin på din skærm. Skærmrens er mindre ætsende end almindelig vinduesspray. Det er altså vigtigt, at du holder dig til det. Vinduesrens fungerede fint da en fjernsynsskærm var lige så tyk som et vindue. Det risikerer dog med tynde fladskærme at trænge ind i skærmen og ødelægge pixels lokalt.

Du kan let lave din egen skærmrens med opvaskemiddel og vand

 

Skulle du løbe tør for skærmrens, så fortvivl ej. Du kan lave din egen opløsning med en blanding af varmt vand og en dråbe opvaskemiddel. Der skal ikke meget til (husk, kluden skal kun lige være fugtig). Derfor, hæld lidt varmt vand op i en lille bøtte og bland en dråbe opvaskemiddel i. Du kan eventuelt hælde det over på en sprayflaske for lettere at dosere.

Aldrig spray direkte på skærmen

 

Hvis du beslutter at bruge spray, så vær opmærksom på ikke at spraye din opløsning direkte på skærmen. Dette er af samme grund som før. Det kan risikere at løbe ned i kanterne af din monitor og skade den derfra. Derfor: spray lidt af din opløsning på en separat mikrofiberklud, efter du har brugt den tørre og tør skærmen forsigtigt af.

Undgå at fjerne genstridigheder med et skarpt objekt

 

Hvis der fortsat er indtørret snavs på din iPad skærm, kan det være fristende at forsøge at fjerne dette med din negl eller et andet skarpt objekt. Dette skal du undgå. Selvom iPad skærmen er lavet til at undgå ridser, kan det ske, at man rammer den uheldigt og laver en kedelig ridse. Sørg i stedet for at pudse skærmen indtil snavset går af – det skal nok komme.

En lille dåse luftspray kan være rar at have ved hånden

 

Hvis der ligger støv i kanten af din Sony eller LG fladskærm (eller enhver anden skærm) kan du fjerne dette med en dåse luftspray. Den indeholder komprimeret luft og blæser støv og andre løse genstande af uden at beskadige skærmen. Det er også en god idé at bruge den på selve skærmen før du tørrer den over med din klud. Dette er for at undgå, at der ligger et større støv- eller sandkorn, som kan risikere at ridse skærmen når du trækker kluden henover den.

 

 

Hos Happy Helper elsker vi at hjælpe travle mennesker med at lette deres hverdag. Vi vil også meget gerne hjælpe dig. Du kan booke en Happy Helper her.

Happy Helpers oftest stillede spørgsmål til rengøring af diverse skærme

 

Vi modtager en del spørgsmål til hvad man især skal være opmærksom på når smart TV og andre skærme skal rengøres. Nogle af dem svarer vi på nedenfor:

Hvordan undgår jeg statisk elektricitet?

 

Statisk elektricitet opstår som regel mest på ældre elektroniske skærme. Derfor er det ikke nødvendigvis et problem. Statisk elektricitet opstår oftest hvis luftfugtigheden er lav. Dette kan forebygges ved at sørge for, at indetemperaturen er sammenlignelig med den udendørs temperatur. Det vil dog selvfølgelig være svært i vinterhalvåret. Hvis du har en ældre skærm, kan du lave en opløsning med lidt skyllemiddel og vand og tørre det over skærmen på samme måde som tidligere beskrevet. Dette anbefaler vi dog ikke at gøre hvis du har en nyere fladskærm.

Kan jeg bruge brillerens til min computerskærm?

 

Vi anbefaler ikke at bruge brillerens til at rense din computerskærm. Brillerens indeholder oftest alkohol, som hvis påført din skærm kan gøre den mat og træls at arbejde med.

Hvordan undgår jeg pletter på skærmen efter jeg har renset den?

 

Når du har renset din skærm efter anvisningerne foroven, kan du ende med at få nogle små pletter på skærmen. Disse opstår hvis du ikke har tørret den af med dine tørre mikrofiberklud efter du har brugt vand på den. Altså, sørg for, at skærmen er helt tør når du er færdig. Så opstår de ikke.

 

 

At rengøre diverse skærme i husstanden er selvfølgelig kun en lille del af den generelle rengøring, der er behov for. En canadisk undersøgelse viser, at rengøringshjælp faktisk kan gøre dig lykkeligere. Hvis du har lyst til at prøve det, kan du booke en Happy Helper til at hjælpe dig.

happyhelper.dk