Bloggen /Sådan gør du dine fliser og klinker rene – Happy Helpers gode råd til effektiv fliserengøring

Sådan gør du dine fliser og klinker rene – Happy Helpers gode råd til effektiv fliserengøring

Du har sikkert oplevet at stå derhjemme på badeværelset og være træt af, at der er pletter på fliserne, efter den der 30-års fødselsdag eller konfirmationen. Det kan være fristende bare at hive tage fat i den nærmeste flaske Ajax; det er bare ikke altid en god idé. Der er nemlig en del forskellige slags fliser, som alle skal behandles forskelligt. Herunder følger Happy Helpers guides med tricks og tips til rengøring af forskellige fliser og fuger i badeværelset – artiklen er delt op i kategorier for de forskellige flisetyper, så du ikke kommer til at sætte træls streger på dine fliser eller helt ødelægge dem. Derudover er det altid vigtigt at være opmærksom på fugerne mellem fliserne, fordi de let kan blive grimme hvis de bliver behandlet forkert; her anbefaler vi, at du fugter fugerne inden du rengører klinkerne.

blog-image

Her er de mest almindelige flisematerialer:

  • Naturlige fliser:
    • Skifer
    • Granit
    • Basalt
    • Marmor/Ølandssten
    • Sand og kalksten mv.
  • Keramiske fliser:
    • Terrakottafliser
    • Keramiske fliser, ikke glaserede
    • Keramiske fliser, glaserede
    • Glasfliser og glasmosaik
  • Cementbaserede fliser
    • Terrazzo
    • Cement- og betonfliser

 

Badeværelsesfliserne kan være svære at holde pæne og rene hvis de ikke regelmæssigt bliver gjort rent. Oplever du, at du ikke har den fornødne tid i din hverdag, kan du booke en Happy Helper.

Naturlige fliser

Naturlige fliser er de mest skrøbelige af alle fliser. Derfor opfordrer vi dig til at være opmærksom på præcis hvilken type naturlige fliser du har, inden du går i gang med at rense dem. Når det er sagt, så lad os straks komme i gang med den første guide.

Skifer

Skifer er, ligesom andre natursten et relativt skrøbeligt materiale. Derfor opfordrer vi dig til at undgå meget syreholdigere rengøringsmidler såsom eddieksyre og lignende. Her er Happy Helpers trin til rengøring af skiferfliser:

 

  1. Støvsug eller fej fliserne grundigt.
  2. Brug sæbespåner opløst i vand til at skrubbe fliserne – hvis fliserne er ru i overfladen opfordrer vi dig til at bruge en gammeldags gulvskrubbe i stedet for en gulvklud, da du derved kommer godt ned i den ujævne overflade.
  3. Sørg for, at gulvet er tørt når du er færdig. Du kan eventuelt bruge en gulvklud til at samle det overskydende sæbevand i en spand.

Granit

Granit er det mindst skrøbelige natuflisemateriale. Derfor kan du godt bruge universalrengøring en gang imellem – dette er op til dig at vurdere, da nogle granitfliser kan tåle sure vaskemidler og andre ikke kan. Det kan dog være effektivt at fjerne ophobet kalk på denne måde.

 

  1. Støvsug eller fej fliserne grundigt.
  2. Find ud af om dine fliser tåler sure kalkfjernere – det burde stå i brugsanvisningen fra da du købte fliserne.
  3. Vask som hovedregel gulvet med en blanding af sæbespåner og varmt vand. Vær opmærksom på, at der kan dannes en film af sæbe på gulvet, som til dels vil gøre det lettere at vaske gulvet, men vi anbefaler, at du vasker den ned med universalrengøring som Ajax en gang imellem.

Basalt

Basalt indeholder store mængder jern og magnesium og tåler derfor ikke nogen form for syre, som vil misfarve det. Udover det, skal det rengøres som granit.

Marmor/Ølandssten

Marmor og ølandssten kan være utroligt smukke. De er dog også langt skrøbeligere end de fleste andre flisetyper. Derfor skal du være opmærksom på, at de ikke tåler eksempelvis sure rengøringsmidler. Du kan i stedet bruge et skarpt objekt som du lægger helt fladt på overfladen til at afkalke aflejringer.

 

  1. Støvsug og fej grundigt. Det er vigtigere her end med de andre naturlige stentyper, da marmoren let kan blive ridset hvis der ligger sandkorn eller lignende når du vasker stenene.
  2. Lav en blanding af brun sæbe og varmt vand. Følg anvisningen, som står på produktet med hensyn til blandingsforhold. Når du vasker marmor og ølandssten med brun sæbe, vil der danne sig en hinde på gulvet som plejer stenene. Dette giver et ganske pænt udtryk.

Sand og kalksten mv.

Disse former for fliser er meget skrøbelige og det er derfor bedst at imprægnere eller behandle dem på anden måde inden de bliver lagt. Du kan også købe præimprægnerede fliser der hvor du køber dine fliser. Det er nemlig et større arbejde manuelt at imprægnere dine fliser selv.

 

  1. Støvsug eller fej fliserne grundigt.
  2. Vask i udgangspunktet fliserne i rent, varmt vand. Du kan bruge en gulvklud og lægge dig ned på knæene og skrubbe til hvis der er snavs, som ikke vil gå af.
  3. Fra tid til anden kan du lave en opløsning med en smule opvaskemiddel eller 2 dl sæbespåner blandet med 5 liter varmt vand. Det vigtige her er at opløsningen ikke er for sur, da det vil lave grimme mærker på dine fliser.

Keramiske fliser

Keramiske fliser kan generelt holde til mere end de naturlige kan. Dette betyder dog ikke, at du bare kan gå amok med de hårdeste rengøringsmidler. Glasuren kan stadigvæk være skrøbelig. Dette gælder især hvis du vil skrabe kalk af fliserne; her anbefaler vi, at du bruger en hvid skuresvamp. Generelt anbefaler vi, at du rengører fliserne ofte, da du således vil kunne undgå at skulle bruge stærke rengøringsmidler, fordi kalk og fedt ikke vil komme til at ophobe sig på fliserne.

Terrakottafliser

Overfladen på terrakottafliser kan være porøs. Derfor skal du være opmærksom på eventuelt snavs, som kan have samlet sig i rillerne af selve flisen. Det er derfor også bedre at støvsuge dem grundigt end at feje dem. Du kan også bruge en opvredet klud til at få det værste ud.

 

  1. Fej eller støvsug fliserne grundigt. Brug helst en kost.
  2. Brug en hård børste til at skrubbe fliserne grundigt – læg godt med knofedt i. Sæbespåner er en god idé, da det ikke vil danne for sur en opløsning og kan være med til at gøre fliserne mindre porøse over tid.
  3. Undgå sure rengøringsmidler som Ajax og lignende. Du kan se surhedsgraden på flasken. Jo tættere den er på 7 desto mindre sur er midlet.

Keramiske fliser, ikke glaserede

Hvis fliserne er hårdtbrændte, dvs. at de er brændt ved 1000-1200°C, kan de rengøres som granit. Du kan altså være ret “hård” ved dem når du fjerner kalkaflejringer. Fliserne tåler sure rengøringsmidler. 

 

  1. Støvsug eller fej gulvet grundigt.
  2. Mæt fugerne med koldt vand, så de ikke tager skade under rengøringen.
  3. Vask fliserne med universalrengøring. Du kan også bruge et sæbebaseret middel for at gøre overfladen lettere at rengøre over tid.
  4. Neutralisér fugerne med vand efter endt rengøring af badeværelsesfliserne.

Keramiske fliser, glaserede

Rengøres ligesom de uglaserede fliser. Her behøver du ikke at tage højde for brændingstemperaturen, da glaseringen beskytter fliserne mod de fleste rengøringsmidler. Du skal selvfølgelig stadigvæk være opmærksom på fugernes skrøbelighed.

 

  1. Støvsug eller fej gulvet grundigt.
  2. Mæt fugerne med koldt vand så de ikke tager skade under rengøringen.
  3. Vask fliserne med universalrengøring eller andet surt vaskemiddel. Er fliserne blanke, anbefaler vi, at du eftervasker dem med håndsæbe blandet op i koldt vand for at undgå striber.
  4. Neutralisér fugerne med vand efter endt rengøring.

Glasfliser og glasmosaik

Glasfliser og glasmosaik er generelt meget jævne i overfladen og tåler alle former for rengøringsmidler – selvfølgelig udover på fugerne.

 

  1. Støvsug eller fej grundigt. Støvkorn kan, som altid, ridse overfladen af gulvet.
  2. Hvis du har fuger, skal de mættes med koldt vand inden rengøring.
  3. Vask gulvet med universalrengøring eller lignende. Dette er effektivt til at forebygge kalk. Har du blankpoleret mosaik, kan du også her vaske det med håndsæbe blandet op i vand for at undgå striber på fliserne.
  4. Neutralisér fugerne med vand.

Cementbaserede fliser

Selvom man skulle tro, at cementbaserede fliser er meget hårdføre, skal du være opmærksom på, at de ikke tåler sure rengøringsmidler som eddike- og citronsyre. Vi anbefaler derfor, at du generelt bruger pH-neutrale midler til din rengøring af dine cementbaserede fliser i badeværelset.

Terrazzo

Som skrevet ovenfor, skal du være opmærksom på ikke at bruge sure rengøringsmidler. Til gengæld skal du ikke være specielt opmærksom på fugerne, da de kun er i kanten af gulvet.

 

  1. Støvsug eller fej gulvet grundigt.
  2. Vask som hovedregel gulvet med en blanding af sæbespåner og varmt vand. Vær opmærksom på, at der kan dannes en film af sæbe på gulvet, som til dels vil gøre det lettere at vaske gulvet.
  3. Fjern eventuelle kalkaflejringer med en glasskraber eller en skuresvamp.
  4. Vask gulvet igen.

Cement- og betonfliser

Her er det igen vigtigt at bemærke, at cement og beton ikke tåler sure rengøringsprodukter. Brug i stedet sæbespåner når du skal vaske dit gulv. Du skal være opmærksom på fugerne – dette gør selvfølgelig arbejdet lettere hvis du har store fliser.

 

  1. Fej med stiv kost, støvsug eller skyl gulvet med rent vand.
  2. Mæt fugerne med koldt vand.
  3. For almindelig gulvvask kan du bruge et pH-neutral universalrengøringsmiddel blandet med vand. Skal du gøre hovedrent, anbefaler vi, at du bruger et sæbebaseret rengøringsmiddel, eksempelvis sæbespåner blandet med vand.
  4. Neutralisér fugerne med vand efter gulvvasken.

 

For at kunne bruge weekenden på at slappe af med familien i stedet for at rengøre badeværelsesfliserne, kan du booke en Happy Helper. Det giver mere tid og overskud til det, du har lyst til.

Happy Helpers oftest modtagede spørgsmål til rengøring af fliser i badeværelset

Der er meget at være opmærksom på, når det kommer til rengøring af fliser i dit badeværelse. Nedenfor svarer vi på de spørgsmål vi har fået flest gange:

Hvad skal jeg være ekstra opmærksom på under rengøring af sorte fliser?

Ligesom med hvide fliser er det meget let at se ridser i sorte fliser. Dette er fordi de mindste skygger i stenen træder tydeligt frem når den er ensfarvet. Derfor skal du være ekstra opmærksom på at have fjernet støvkorn og lignende før du vasker gulvet.

Kan jeg bruge eddikesyre til at rengøre mine badeværelsesfliser?

Vi fraråder brug af eddikesyre og andre meget sur midler til rengøring af langt de fleste flisetyper. Du kan bruge det på glasfliser og -mosaik, men derudover bør du holde dig fra det, uanset hvor umuligt det end kan virke at komme af med kalken.

Hvordan klarer jeg rengøringen af fliser i brusekabinen?

Langt hen ad vejen skal du selvfølgelig gøre som du vi har beskrevet i guiderne ovenfor. På grund af alt vandet, er der selvfølgelig en langt højere forekomst af kalk i brusekabinen. Derfor anbefaler vi, alt efter hvilke fliser du har, at du skraber kalken ned oftere end i resten af badeværelset.

 

Hvis du er lidt ekstra øm over dine badeværelsesfliser og gerne vil klage dem selv, kan du give dig selv mere tid til familien ved at booke en Happy Helper.

happyhelper.dk