Hurtig guide til nem rengøring af bageplader: Sådan holder du dine ovnplader rene

Uanset hvor omhyggelig man er med at dække sine bageplader med bagepapir, har de en kedelig tendens til altid at blive fedtede og fyldt med brændte madrester. Derfor vil vi i Happy Helper her give dig en hurtig guide med tips og tricks til hvordan du nemt kan rengøre dine ovnplader, så de er skinnende rene.

 

Happy Helpers 5-trins-guide med lette tricks til rengøring af bageplader

  1. Fyld din vask op med varmt vand og lige dele bagepulver eller natron og lagereddike.

  2. Læg dine bageplader i blød.
  3. Skrub dine ovnplader grundigt.
  4. Gentag processen om nødvendigt.
  5. Vask som normalt.
  6. Tør bagepladerne godt af.


Du skal bruge følgende:

  • En vask, du kan stoppe; alternativt en stor balje

  • Bagepulver eller natron

  • Lagereddike

  • Almindeligt opvaskemiddel

  • En elkedel eller andet til at koge vand

  • Stålbørste eller opvaskesvamp

Trin 1: Fyld din vask op med varmt vand og lige dele bagepulver eller natron og lagereddike

Vi anbefaler at du koger størstedelen af vandet og fylder op med vand, der er så varmt du kan få det for resten. Der skal bruges en del bagepulver/natron; én deciliter. Du skal bruge samme mængde lagereddike.

Trin 2: Læg dine bageplader i blød

For at få det bedste resultat, anbefaler vi, at du lægger dine ovnplader i blød i minimum 30 minutter. Hvis de er meget slemme kan du altid forlænge, hvor længe de ligger i blød. Du kan sagtens lægge flere lag af bageplader i blød samtidig. De skal bare alle have overfladen fri til natron/eddikeoplsøningen.

Trin 3: Skrub dine ovnplader grundigt

Når pladerne har ligget i blød i minimum 30 minutter, skal du lægge godt med knofedt i og skrubbe dem grundigt. Vi anbefaler, at du bruger en stålbørste, men hvis du ikke har sådan én, kan du bruge den hårde side af en almindelig opvaskesvamp. Har du en perforeret bageplade, kan der gemme sig ekstra skidt i hullerne. De fleste madrester skulle gerne gå af ad sig selv.

Trin 4: Gentag processen om nødvendigt

Hvis ikke alle madrester og snavs er gået af efter at have skrubbet dine bageplader én gang eller du har en bageplade med huller, kan det være en god idé at gentage processen med at lægge ovnpladerne i blød og give dem endnu en omgang med stålbørsten.

Trin 5: Vask som normalt

For at sikre, at dine bageplader ikke lugter af bagepulver og eddike, bør du vaske dem grundigt med vand og sæbe. Sørg her for, at du kommer hele bagepladen rundt – både på under- og oversiden, siden den har ligget i blød i et godt stykke tid.

Trin 6: Tør bagepladerne godt af

For at undgå rust, anbefaler Happy Helper, at du tørrer dine bageplader grundigt af så snart du er færdig med at rense ovnpladerne. Dette gælder også for plader af aluminium, da der kan være en risiko for at bryde oxideringen, hvis de ikke bliver tørret af med det samme.

Få hjælp til rengøring af bageplader og alt andet i køkkenet

Bageplader bliver hurtigt beskidte igen efter vask. De er ikke det eneste i køkkenet, der bliver beskidt; danskere brugere flere timer månedligt på at rense bageplader, ovnriste, ovn, komfur, mikroovn og alt andet tilbehør i køkkenet. Du kan få hjælp til rengøringen og spare tid. Mange danskere oplever, at rengøringshjælp i hjemmet letter hverdagen for dem. Hvis du har det på samme måde, kan du booke en Happy Helper og få mere overskud til familien.

FAQ - ofte stillede spørgsmål

  • Vi anbefaler ikke, at du rengører bageplader med salmiakspiritus. Det er fordi salmiakspiritus er utroligt ætsende og derfor kan lave huller i lakeringen af dine ovnplader. Dette er selvfølgelig et større problem hvis de er lavet af aluminium, da aluminium i maden kan være meget giftigt. Derfor oplever vi generelt, at brugen af salmiakspiritus gør større skade en gavn.

  • Hvis dine bageplader er meget snavsede, kan du bruge brun sæbe og en stor pose til at gøre dem rene. Her skal du blot smøre et tykt lag brun sæbe på, lægge pladerne udenfor i en pose natten over og så vaske dem grundigt af morgenen efter.

  • Det er ikke en god idé at rengøre dine bageplader med pyrolyse. Det er fordi din ovn her bliver varmet op til 400-500°C, som er langt over hvad pladerne er produceret til at holde til. Derudover er pyrolyse generelt meget energikrævende. Vi anbefaler i stedet, at du selv rengør ovnen eller booker en Happy Helper til at hjælpe dig.

  • Stålbørster er generelt virkelig gode at have klar i køkkenet. De kan, udover rengøring af bageplader, være en god hjælp til at komme i bund med genstridige grydebunde og lignende. De kan findes i de fleste supermarkeder. Hvis du ikke finder dem i det lokale lavprismarked, kan du enten kigge på nettet eller i et større supermarked, som Føtex eller Bilka.

  • Cola er en stærk syre, og vil derfor egentlig langt hen ad vejen fungere ligeså fint som lagereddike. Det er dog utroligt sukkerholdigt og du vil derfor risikere bare at fedte dine bageplader ind i sukker i stedet, og gøre dem klistrede. Derudover er Cola generelt dyrere end lagereddike som rengøringsmiddel, som er skabt til rengøring. Vi anbefaler altså, at du bruger lagereddike i stedet for Cola.

  • Nej, det er ligegyldigt om du har en ovnplade fra Siemens, Smeg, Dr Oetker, Electrolux, Bosch eller Voss. De skal i det store hele gribes an som beskrevet i guiden ovenfor. Det er, udover den miljø- og klimamæssige gevinst, derfor vi helst anbefaler brug af bagepulver/natron og lagereddike. Disse produkter er ikke videre ætsende og vil derfor ikke gå dybere end eventuelt brændte madrester, som gerne skulle gå af bagepladerne.

Skrevet af

Relaterede artikler