Sådan vasker og blokker du dit nye hjemmestrik

Vask hjemmestrik i hånden eller på et skånevask-program ved maks. 30°C med et mildt, uldvenligt vaskemiddel. Tør strikken fladt på et håndklæde for at bevare formen og undgå skader.

Når man netop har færdiggjort et hjemmelavet projekt, ser det ikke nødvendigvis beskidt ud, og man har stolt lyst til at tage det i brug med det samme. Dog anbefales det at vaske strikken inden brug alligevel. Ved at vaske dit strik fjerner du overskudsfarve, garnets fibre folder sig pænere ud, og maskerne vil rette sig, så strikken fremstår mere jævn og færdig.

Hvordan vasker man hjemmestrik?

 

Tjek vaskeanvisningen på garnets banderole

Inden du går i gang med en vask af dit færdige hjemmestrik, er det vigtigt at tjekke garnets banderole. Her finder du specifikke vaskeanvisninger, der kan variere alt efter garntypen. Superwash-behandlet merinogarn kan ofte maskinvaskes ved 40 grader, mens ren uld som regel kræver skånsom håndvask. Det er vigtigt at følge disse anvisninger nøje for at undgå skader på dit unikke strik.

 

Vask af strik i hånden

  1. Fyld en balje med lunkent vand (ca. 30 grader). Vandets temperatur er vigtigt, da garn kan filte ved for høje eller for pludselige temperaturændringer, hvilket vil ødelægge dit strik. Hvis du er i tvivl om hvad din strik kan tåle, så forsøg dig frem med strikkeprøven først.
  2. Tilsæt sæbe, der er specielt fremstillet til at beskytte fibrene. Uldsæbe indeholder f.eks. ingen enzymer, der kan skade ulden, og bevarer garnets naturlige blødhed.
  3. Strikketøjet lægges i blød i vandet i cirka 10-30 minutter. Sørg for, at det er helt dækket af vand, men undgå at røre for meget rundt i vandet, da dette kan få maskerne til at blive deforme.
  4. Hæld vandet fra, når strikketøjet er færdigt med at ligge i blød, uden at vride strikketøjet.
  5. Kram forsigtigt vandet ud af strikketøjet ved at lægge det fladt på et håndklæde. Rul herefter håndklædet stramt sammen, og tryk på rullen for at presse yderligere vand ud.
  6. Læg strikken fladt evt. på et nyt tørt håndklæde på et gulv med gulvvarme, for at fremme tørringsprocessen.
  7. Blok hjemmestrikken for at opnå en symmetrisk og rigtigt proportioneret strik. 

 

Vask af strik i maskinen

 

Skånsomt maskine-program og sæbe

Hvis du vasker dit strikketøj i vaskemaskinen, er det vigtigt at anvende maskinens skånevask eller uldprogram afhængigt af, om du har strikket i uld eller andet materiale. Skåne- og uldprogrammet sikrer en skånsom behandling af fibrene, typisk ved lavere temperaturer og langsommere tromling.

Hvis dit hjemmestrikkede projekt er af uld, kan man til fordel bruge uldsæbe. Der findes uldsæber som ikke skal skylles ud, og dette forhindrer unødvendig belastning, samt bevarer uldens naturlige egenskaber.

 

Centrifugering og tørring

Hvis strikketøjet tåler maskinvask, kan du centrifugere det ved omkring 600 omdrejninger. Dette trin hjælper med at fjerne overskydende vand uden at skade strikketøjet. Læg derefter strikketøjet fladt på et tørt håndklæde. Sørg for at måle dit strik med et målebånd for at sikre, at det holder de korrekte dimensioner under tørringen.

 

Kend din vaskemaskine

Hvis du bruger vaskemaskine til dit strik, er det vigtigt at kende din maskines uldprogram. Mange vaskemaskiner har skånsomme programmer, der passer til uld. Hvis du er usikker, så start altid med at teste en strikkeprøve for at sikre, at garnet tåler maskinvask og centrifugering. Ønsker du en mere overordnet guide over vask af samtlige typer strik, så kig her.

 

Hvordan blokker man strik?

Blokning er en vigtig proces, især når du har strikket med hulmønstre eller snoninger. Ved at blokke strikketøjet sikrer du, at mønstrene fremhæves, og at dit færdige projekt holder sin form, så maskerne falder pænt på plads. Når man skånsomt vasker sit strik for første gang, bliver fibrene foldet pænt ud, og hvis man ikke blokker sine mønstrede kreationer, kan det trække sig sammen igen.

 

Sådan blokker du strik

  1. Læg strikketøjet fladt: Efter vask, lægger du dit strik fladt på en blokkemåtte eller et stort håndklæde.
  2. Brug knappenåle: For at sikre, at strikketøjet holder den korrekte form, kan man fastgøre det med knappenåle langs kanterne. Dette er især vigtigt for hulmønstre eller snoninger, der kan trække sig sammen, hvis de ikke strækkes forsigtigt ud til den korrekte størrelse ved første vask.
  3. Stræk let: Brug knappenåle til at strække strikketøjet ud til de korrekte mål, som angivet i opskriften. For mønstrede projekter som f.eks. babytæpper eller sjal, kan du med fordel blokke hvert enkelt mønsterfelt for at sikre et symmetrisk resultat.
  4. Tålmodighed under tørring: Lad strikketøjet tørre helt fladt og i ro. Tørretiden kan variere afhængigt af størrelsen på projektet og rummet, samt gulvets temperatur. Sørg for, at det er helt tørt, før du fjerner knappenålene for at sikre, at formen holder.

 

Hvorfor er blokning vigtigt?

Blokning er ikke kun for at sikre et flot resultat – det påvirker også strikketøjets holdbarhed og facon. Uden blokning risikerer du, at maskerne trækker sig sammen, og at mønstrene ikke træder specielt tydeligt frem i dit hjemmestrikkede projekt. Når du vasker og blokker korrekt, får dit strik et professionelt finish og holder formen i lang tid.

 

Pas ekstra godt på dine masker og hulmønstre

Uld og andre naturlige fibre kan være følsomme over for gentagne vaske og forkert behandling. Derfor er det en god idé at lufte strikketøjet mellem vaske for at friske det op uden at belaste fibrene. Når du vasker hulmønstre, er det derfor vigtigt at være ekstra omhyggelig, da maskerne kan forskubbe sig eller trække sig sammen, hvis de ikke behandles forsigtigt.

 

Tips til at bevare maskernes struktur

  • Vask strikkeprøven inden du begynder et større projekt for at sikre, at garnet ikke trækker sig for meget sammen.
  • Undgå at trække for voldsomt i strikketøjet, når det er vådt, da maskerne er mest skrøbelige på dette tidspunkt.
  • Brug evt. uldkam til at fjerne fnuller, der kan samle sig på strikketøjet efter flere gange brug.

 

Blokning af forskellige typer garn

  • Uldgarn: Uld reagerer særligt godt på blokning, da fibrene kan strække sig imens de er våde, og derefter sætte sig på plads under tørring. Uldblokning hjælper med at fremhæve diverse hulmønstre og gør strikketøjet mere ensartet.
  • Bomuldsgarn: Bomuldsgarn kan også blokkes, men det har mindre elasticitet end uld. Brug knappenåle langs kanterne og vær opmærksom på, at bomuld kan strække sig endnu mere ved brug, så mål godt op under blokningen.
  • Akrylgarn: Akrylgarn er lidt anderledes, da det ikke altid reagerer godt på traditionel vådblokning. I stedet kan du prøve dampblokning, hvor du bruger et strygejern med damp for at forme og strække i garnet uden at gøre det helt vådt.

 

Hvorfor er uld anderledes end andet garn?

Uld har fantastiske egenskaber, og udover at det kan temperaturregulere, er det også et selvrensende materiale. Uld indeholder lanolin som gør, at en udluftning af dit strik er lige så effektivt som en vask. Dog er det mere skånsomt for selve ulden blot at blive luftet, og det anbefales derfor, at man først forsøger sig med at pletvaske, inden man tager valget om at lægge hele sin hjemmestrik i blød eller vaskemaskinen.
 

Sådan vasker og blokker du dit strik 💧 - Carinas Kreaunivers - Tips & Tricks

FAQ - ofte stillede spørgsmål

  • Hvis strikketøjet er blevet skævt, kan du forsøge at blokke det igen. Brug knappenåle til at fastgøre det i de korrekte mål, mens det tørrer fladt.

  • Dit strik kan krympe, hvis vandtemperaturen har været for høj, eller hvis det er blevet udsat for temperaturskift under vask. Sørg altid for at vaske med lunkent vand (ca. 30 grader) og undgå at vride i strikketøjet.

  • Bomuldsgarn kan som regel tåle maskinvask, men det er vigtigt først at tjekke garnet banderole, og at bruge et skånsomt program, samt undgå for høje temperaturer. Det vaskes typisk ved maksimalt 30-40 grader og tørres fladt for at undgå, at det mister formen.

  • Blandingsgarn, der består af både naturlige og syntetiske fibre, bør vaskes ud fra den mest følsomme fiber. Hvis garnet indeholder uld, bør du bruge et uldprogram eller håndvask med uldsæbe. Hvis det primært er akryl, kan det tåle mere, men undgå høje temperaturer, da ulden i blandingen kan krympe.

  • Blokning af store strikkeprojekter med hulmønster som tæpper, kræver at du lægger det fladt på håndklæder eller blokkemåtter og bruger knappenåle til at fastgøre kanterne. Mål undervejs for at sikre korrekt størrelse, og vær tålmodig, da tørretiden kan være længere.

Skrevet af

Relaterede artikler